Leikkauksen jälkeen

Blogini päivittäminen hieman viivästyi, koska olinkin aika huonossa kunnossa melkein viikon leikkauksen jälkeen. Kipulääkkeiksi sain Burana 600mg ja Para-tabs 1g joita piti ottaa aina kuuden tunnin välein. Ihan täysin eivät nuo lääkkeet vieneet kipuja pois, ja tajusin vasta liian myöhään, että olisin voinut vain soittaa osastolle ja pyytää lääkäriä kirjoittamaan minulle vielä lisää vahvempia lääkkeitä.

Leikkauksen jälkeen minulle asetettiin dreeni kainalon alle, ja tämän dreenin kanssa piti sitten elää viikko. En ottanut siitä kuvaa, koska oli aika ällö, mutta se muistutti vähän tätä:dreeni

Mulla meni kainalon alapuolelta letku tuommoiseen pussiin, johon meni sitten kaikki ylimääräinen veri ja imuneste. Joka aamu ennen pussin tyhjentämistä piti katsoa paljonko nestettä oli kertynyt pussiin ja kirjoittaa määrät ylös. Ennen ensimmäistä tyhjennystä leikkauksen jälkeen, nestettä oli kertynyt 70ml. Seuraavana aamuna 40ml. Ja sen jälkeen määrä pysyi aina joko samana, tai oli tippunut 10ml verran, kunnes viimeisenä aamuna nestettä oli enää 10ml.

Koska dreenin toinen letku menee tosiaan sisällä kainalossani/poistetussa rinnassani, niin olo oli suht kivulias ja epämiellyttävä ihan koko ajan. Dreenin letku saattoi välillä liikkuessani osua johonkin hermoon, joka ei ikinä tuntunut kovin hyvältä, ja tätä tapahtui liiankin usein. Lääkkeitä vedin hyvinkin säännöllisesti kuuden tunnin välein, ja kaikennäköistä liikkumista välttelin parhaani mukaan.

Nukkuminen dreenin kanssa onnistui ainoastaan sohvalla, joka aika pian johti inhottaviin selkäkipuihin.. Nukkuminen oli mahdollista myös ainoastaan selälteen, johon oli myös alkuun tosi vaikea tottua.

Fysioterapeutin käsijumppaa tein parhaani mukaan. Ensimmäisinä päivinä enemmän, kunnes käsi alkoi kipeentymään päivä päivältä enemmän. Osa käsivarrestani puutui tai kipeentyi ja ranteeseeni ilmestyi “strangeja”, eli ilmeisesti jotain kiristäviä imusuonia jotka näyttävät siltä kuin menisi paksua narua ihon alla. Lisäksi kyynärpää oli turvonnut ja kipeä, ja tuntui siltä kuin siellä olisi jotain nesteitä sisällä. Kättä en saanut kunnolla suoraksi, joten fysioterapeutin liikesarjoja oli vaikea tehdä kunnolla, mutta tein niin hyvin ja sen verran kuin vaan pystyin.

kokopoistoVaikka laastarit oli vielä paikoillaan, niin leikkausarpi näytti suht siistiltä, pitkältä viillolta ilman tikkejä. Lääkäri kertoi ommelleensa tikit “sisäpuolelle”, niin että ne eivät jää näkyviin. Samoin tehtiin oikealle rinnalleni, osapoiston jälkeen. Rinnassa näkyy vain pieni kaarennäköinen viilto yläosassa, mutta on muuten ihan normaali.

Mitään tuntoa minulla tuossa leikkausalueella ei ole, eikä mitään hajua tuleeko koskaan olemaankaan.

Dreenin sisääntuloaukon päällä on valkoinen laastari, joka piti vaihtaa päivittäin suihkun jälkeen. Osa tuon alueen ihosta on tunnotonta, mutta osa tuntee vähän liiankin hyvin. Ja kuvasta ei ehkä näe, mutta mulla on tuon pitkän laastarin alapuolella aikamoinen mustelma. Tuo dreenin laastari meni aina osittain mustelman päälle, joten laastarin vaihto oli myös aina kivuliasta hommaa.

Suurin osa viikosta meni siis vain lepäilyyn. Vasta sunnuntaina uskaltauduin ulos kävelylle lähimpään kahvilaan poikaystäväni kanssa. Dreeniä varten olin saanut sairaalasta mukaan mustan pienen kantopussukan, jossa pystyin vähän helpommin ja huomaamattomammin kantaa tätä ällöpussukkaa mukanani.

Onneksi tätä tarvi jaksaa vain viikon. Heti maanantaina, viikko leikkauksen jälkeen, oli lupa palata rintarauhaskirurgian osastolle dreenin poistoa varten 🙂

 

Advertisements
This entry was posted in leikkaus and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Leikkauksen jälkeen

  1. Seija says:

    Olen pahoillani, että sinä olet joutunut kokemaan kaikki kivut pahimman kautta. Minä olin 1,5 vuotta sitten niin onnekas, että en muista minulla olleen juuri mitään kipuja. ainoastaa 3 pv leikkauksen jälkeen oli toinen dreeni niin huonosti, että henfgittäminenkin tkei sähköiskuja kylkeen. Leikannut kirurgi onneksi korjasi sunnuntai-iltana tilanteen ja sen jälkeen kaikki ok. Tai sitten vaan aika kultaa muistot.
    Tosi hienosti olet selvinnyt tähän asti ja luulenpa, että tilanne paranee kohdallasi koko ajan. Kiva, kun jaksat päivittää tätä blogia ja kertoa noin mielenkiintoisesti tästä paskahommasta ja siitä selviämisestäsi…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s