Radioaktiivinen jyvä

Eilen lähdin aikaisin aamulla poikaystäväni kanssa hirveässä lumimyrskyssä kävellen kohti kirurgista sairaalaa tämän radioaktiivisen jyvän asettamista varten. Noin 20 minuutin kävely lumihangessa tuntui flunssaisena vähän pidemmältä matkalta kuin mitä olin kuvitellut. Mutta selvisimme ajoissa paikalle!

Löysimme röntgenin odotusaulaan, ja pian minua jo kutsuttiinkin. Uusi mukava hoitaja johdatti minut oikeaan huoneeseen, ja taas sai riisua yläosan paljaaksi. Kävin jälleen pöydälle makaamaan, ja hoitaja selitti kuinka jyvän asetus ei pitäisi sattua pahasti, ja että se on hyvin nopeasti ohi. Puudutus sattuisi enemmän, joten se jätettiin tässä kokonaan tekemättä.

Uskottelin itselleni, että kyllä mä tämän kestän. Ei se voi sattua yhtä paljon kuin viime käynnit, ja tämän jälkeen minua ei enää pistetä neulalla rintoihin ikinä! Tai ainakaan pitkään aikaan. Ehkä.

Hoitaja meni käymään takahuoneessa ja tuli sen jälkeen ilmoittamaan minulle, että tämän jälkeen olisi vuorossa mammografia, jolla halutaan nähdä jyvän sijainti, tai muuta vastaavaa. Minulta meni taas kaikki ohi sanan “mammografia” jälkeen. Pystyin vain sanomaan “eeih” ja kyyneleet rupesivat taas valumaan. Hoitaja yritti lohduttaa sanomalla, että tällä kertaa puristus ei olisi niin kova, koska riittää että jyvä vain näkyy. Hän kysyi pelkäänkö mammografiaa, ja vastasin että joo, koska edellinen kerta sattui niin he*vetisti. Hän lupasi sanoa tästä mammografia hoitajalle, tosin en tiedä mitä hyötyä siitä tiedosta hänelle on. Mammografia olisi otettava pelkäsin mä sitä tai en.

Ihme kuitenkin tapahtui. Hoitaja tuli takaisin ilmoittamaan, että koska olenkin alle 30-vuotias, niin uusia mammografiakuvia ei tarvitsekaan ottaa. Ihanaa ihanaa ihanaa! Se kipu on niin kauhea, että olisin henkisesti kuollut välittömästi. Varsinkin, kun rinnat ovat molemmat vielä kipeät edellisen käynnin jälkeen, ja oikean rinnan mustelmat eivät ole parantuneet. Ja jos sitä ennen olisi pitänyt vielä kestää tuo jyvän asetuskin. Joo ei.

Makoilin pöydällä peitto päällä ehkä 10 minuuttia, kunnes tämä jyvän asettaja saapui paikalle. Hän oli sama lääkäri, joka otti minulta viime kerralla rintakudosnäytteen vasemmasta rinnasta. Rupesin taas tärisemään, as always, ja lääkäri pyysi hoitajaa pitämään minua kädestä. Hän sanoi, että mustelman takia neulan pistos voi sittenkin sattua jonkin verran, mutta on tärkeää pysyä liikkumatta, ja että kiroilu on täysin sallittua.

Ei kuulosta hyvältä. Ja minulle sanottiin myös, että radioaktiivisuuden vuoksi en saa päästää alle vuoden ikäisiä lähelleni. Tämä nyt ei onneksi ole mikään ongelma.

Pistos sattui kuin sattuikin taas ihan itkuvalitukseen asti. Olin aina luullut että kestän aika hyvin kipua, mutta näiden kaikkien tutkimusten ja kuvausten ym. näytteenottojen jälkeen olinkin aivan väärässä. Olen kuitenkin aika hyvä pysymään silti paikoillani, vaikka sattuukin. Tämä ehkä siksi, koska luulen että sattuu vielä enemmän, jos alan liikkumaan kesken operaation..

Kun jyvä oli paikoillaan, lääkäri jatkoi aika nopeasti matkaansa muualle, mutta hoitaja jäi vielä kanssani, kunnes sain itkun loppumaan. Itkin koska sattui, ja koska tämän typerän rintasyövän takia joudun kokemaan tämmöistä, ja itkin myös koska olin niin onnellinen, että tämä oli nyt aika varmasti viimeinen kerta, kun minua pistetään neulalla rintaan.

Itku loppui, mutta tärinä jatkui vielä jonkin aikaa, ja koska mitään puudutusta ei käytetty, niin meni hetki ennen kuin kipu oli täysin poissa. Jäimme poikaystäväni kanssa vielä hetkeksi kahville odottamaan, että tärinäolo menee pois.

Ihanan lumimyrskysään takia taksin saamisessa kesti vähän normaalia pitempään, mutta onneksi sellainenkin lopulta saatiin tilattua.

flunssaTänään pikkusen jännittää tämän minun flunssan takia, joka on nyt vähän pahempi kuin eilen. On ihan pakko parantua sunnuntaihin mennessä. Duactilla ja amerikkalaisilla ihmelääkkeillä mennään. Panadol Hot on aika kauheeta, mutta yritetään juoda sitäkin.

Onneksi tänään ei tarvitse lähteä mihinkään, niin saa koko päivän levätä 🙂

 

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Alkututkimukset and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s