Mammografia & Ultraääni II

Eilen oli jälleen ultraäänitutkimuspäivä, tällä kertaa Kirurgisessa sairaalassa. Oltiin taas ajoissa paikalla ja tasan klo 12 minut tultiin hakemaan odotusaulasta.

Oikein mukava hoitaja johdatti minut oikeaan  huoneeseen ja selitti samalla jotakin, mutta koska jännitti niin paljon, niin en tainnut kuulla sanaakaan mitä hän sanoi. Viime kerta oli sen verran kivulias kokemus, että ainoa mitä pystyin ajattelemaan oli, että kohta sattuu taas niin s**tanasti.

Hoitaja pyysi ottamaan paidan pois, ja kysyi sen jälkeen henkilötunnustani. Vastasin pari kertaa ihan mitä sattuu, mutta kolmannella kerralla meni oikein. Astuin peremmälle isoon huoneeseen ja huomasin, että en ollutkaan missään ultraäänilaitehuoneessa, vaan että täällä on ihan uudennäköinen laite huoneen keskellä.

Tämä mukava hoitaja kysyi, että olenko ollut mammografiassa ennen. Mammografiassa?? Olen ihan super kiitollinen ja onnekas, että minut on otettu näin nopeasti hoitoon ja järkätty kaikkia tutkimuksia ym., mutta kaikki tämmöiset ylläritutkimukset on aina tosi ikäviä. Olisi todella mukavaa tietää näistä etukäteen, että pystyy jotenkuten henkisesti valmistautumaan.

En ole koskaan ennen ollut mammografiassa. Hoitaja ohjasi minut laitteen eteen ja asetteli minut nojaamaan tähän kylmään epämiellyttävään laitteeseen, ja sen jälkeen terve rintani piti asettaa kylmän levyn päälle. Olen niin pienirintainen, että olin aina luullut, että on fyysisesti mahdotonta laittaa minua mammografiatutkimuksiin. Ilmeisesti näin ei kuitenkaan ollut. Hoitaja asetti vielä toisen levyn rinnan toiselle puolelle, ja sen jälkeen laite puristi rintani näiden kahden levyn väliin. Kipu oli ihan mieletön. Itkin ja valitin, että sattuu, mutta hoitaja käski ihan tyynesti vaan pysymään paikoillani. 8 sekuntia piti sietää kipua. Tämän jälkeen hoitaja halusi tehdä saman tälle rintasyöpärinnalle. Itkin ja sanoin, ettei näin voisi missään nimessä tehdä, koska rinta on jo valmiiksi vähän herkkä ja kipeä, että en mä todellakaan pysty.

Noh, hoitaja ei kuunnellut valitustani vaan rupesi taas asettelemaan minua toisen rinnan kuvausta varten. Luovutin, koska tiesin että tämä pitää joka tapauksessa käydä läpi, mutta on ihan hirveää, kun tietää etukäteen, että ihan kohta sattuu.

Ja sehän sattui. Ne oli elämäni kivuliaimmat 8 sekuntia. Oikein rinnan kuvaaminen sattui jo ihan älyttömästi, mutta tähän toiseen rintaan sattui kolme kertaa enemmän. Itkin ja olisin mielelläni vaan kuollut siihen paikkaan.

Mammografian jälkeen hoitaja tuli halaamaan ja sanoi ettei hän tahallaan minua halua satuttaa, mutta että nämä kuvat ovat erittäin tärkeitä jatkoa varten. Ja kyllä mä ymmärrän. Mutta ei enää mammografiaan ikinä. IKINÄ.

Tämän tuskallisen kokemuksen jälkeen, toinen mukava hoitaja tuli hakemaan minut ultraäänitutkimukseen. Menin taas yläosattomissa pöydälle makaamaan ja ei mennyt kauaa kun rupesin taas tärisemään, kylmän ja jännityksen takia. Ultraäänilääkäri istui viereeni ja kertoi, että magneettikuvista oli näkynyt, että oikeassa rinnassani on myöskin jotain outoa, ja että sen takia minut oltiin tänne taas kutsuttu. Nyt oikeasta rinnastani halutaan myös näyte.

Kerroin, että viime kerralla rinnan puudutus ei ollut ihan ehtinyt vaikuttamaan, ja että jos voidaan tällä kertaa odottaa vähän pitempään. Näin sitten myös tehtiin. Viime kerralla itse puudutus ei sattunut hirveästi, mutta tällä kertaa puudutus oli se joka sattui. Itkin ja tärisin taas kivusta ja kylmästä ja jännityksestä. Hoitaja piti minua kädestä ja muistutti koko ajan hengittämään normaalisti. Odotimme parisen minuuttia, kunnes lääkäri tökkäsi minua jollain terävällä rintaan ja kysyi tunnenko mitään. Ja todellakin tunsin jotain. Tuntui kun piikki olisi mennyt ihosta läpi. Odotettiin taas pari minuuttia, ja taas lääkäri tökkäsi piikillä. TAAS itkin kun sattui niin paljon. Tämä jatkui noin vartin, kunnes puudutus oli vihdoinkin alkanut vaikuttamaan. Tällä kertaa näytteenotto ei tuntunut missään. Onneksi.

Tämän toisen kauhukokemuksen jälkeen sain mennä takaisin pukeutumaan, ja tämä toinenkin hoitaja tuli halaamaan minua. Sain Nutrilett välipalajuoman mukaan ja poistuin odotusaulaan. Korjasin valuneet meikit ja lähdin etsimään sairaalan kahvilaa, jossa ystäväni odotti minua.

rintarauhasen_kudosnäyte2Päästyäni kotiin menin heti nukkumaan päiväunet, ja kun heräsin, tunsin pientä kipua ja kutinaa oikeassa rinnassani. Kävin katsomassa itseäni peilistä, ja olin saanut ihan kunnon mustelmat, varmaankin mammografiasta. Toisessa rinnassa ei kuitenkaan ollut taaskaan mitään jälkiä. Weird.

Nyt maanantaina 11.1 saan tietää ihan lopulliset tulokset kaikista tutkimuksista mitä minulle on tähän asti tehty. Silloin saan myös tietää onko syöpä levinnyt myös oikeaan rintaani. Aika varmasti on, joten en ala edes elättelemään mitään toiveita, että ei olisi. Se on onneksi niin alussa ja niin pieni, että se pitäisi olla ihan helposti  hoidettavissa.

On tosi onnellinen olo, että kudosnäytteidenotot ovat nyt ohi. Ja se hemmetin mammografia. Tämä ei voi tästä pahentua enää. Toivottavasti.

Nyt rauhallisin mielin odotan maanantaita, ja sitten onkin viikko aikaa leikkaukseen ja paraneminen saadaan vihdoinkin käyntiin.

All is good.

Advertisements
This entry was posted in Alkututkimukset and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Mammografia & Ultraääni II

  1. Maiju says:

    Voi sinä kulta ❤ Ihan liian nuorena olet joutunut tälle matkalle. Me siskot tuemme sinua ❤ Tsemppiä paljon huomiselle.Päivä kerrallaan,sinä selviät ❤

    Like

  2. Seija says:

    Et ole yksin, onneksi; ja toisaalta valitettavasti. Tuo “molemmissa rinnoissa on…” ei mielestäni tarkoita, että rs olisi levinnyt. Ilmeisesti kyse on kahdesta eri kasvaimesta, ei siis leviämisestä. Näin ainakin minulla oli syksyllä 14; erilaiset kasvaimet eri rinnoissa. Rohkeutta huomiselle lääkärikäynnille, onhan sinulla joku mukana, koska kaksi korvaparia kuulee, ja sitten se toinen muistaakin, mitä lääkäri kertoi. Ja kirjoita kysymykset paperille nyt etukäteen; muutoin et muista kysyä mitään…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s